معرفی بازیگردو بازی: از سیر تا پیاز همراه با فیلم آموزشی

۱۴۰۰-۰۳-۰۳ ۱۸:۰۳به قلم بازیکوش0
https://bazikoosh.com/wp-content/uploads/2021/05/گردوبازی4-1.jpg

بازی محلی گردو بازی که شباهت زیادی به تیله بازی دارد، یک بازی بسیار محبوب محلی در شهرهای گردوخیز ایران است؛ از جمله در استان‌های همدان، خراسان، سمنان، گیلان، مازندران و شمال غرب کشور است. استفاده از گردو به جای تیله، ویژگی‌های جالبی به این بازی داده است که جذابیت این بازی را از جهاتی...

بازی محلی گردو بازی که شباهت زیادی به تیله بازی دارد، یک بازی بسیار محبوب محلی در شهرهای گردوخیز ایران است؛ از جمله در استان‌های همدان، خراسان، سمنان، گیلان، مازندران و شمال غرب کشور است. استفاده از گردو به جای تیله، ویژگی‌های جالبی به این بازی داده است که جذابیت این بازی را از جهاتی بیشتر هم می‌کند این که گردوها را می‌توان روی هم سوار کرد و صدای جالب برخورد گردوها به یکدیگر، از ویژگی‌های متفاوت این بازی است. انعطاف بالا در تعداد نفرات، نیاز کم به ابزار و ادوات، هیجان بالا، استفاده از مکانیسم فوق محبوب نشانه‌گیری، مناسب بودن برای همه رده های سنی و نهایتاً اتم‌های کوتاه زمانی، از جمله دلایلی است که کمک کرده تا گردوبازی به یکی از محبوب‌ترین بازی‌های گروهی محلی تبدیل شود.

گردو بازی در مناطق مختلف ایران با اسامی مختلفی نامیده می‌شود: در گیلان، آغوز بازی ، در مازندران آغوزکا ، در سمنان خوزکه و در طالقان جوز وازی.

دستورالعمل گردو بازی

بازی گردو بازی مانند یک زبان مشترک است که در شهرهای مختلف با لهجه های گوناگون صحبت می‌شود! به این معنا که نمی‌توان گفت فقط یک نوع بازی اصیل گردو بازی داریم، بلکه این بازی در مناطق و شهرهای مختلف با روش‌های متفاوت انجام می‌شود و اصطلاحات خاص خود را دارد. اما اصول اولیه و پایه‌ای این بازی به این شکل است که هر بازینک از قبل چند گردو با خود دارد.

در مقابل چند ستون‌ گردو که عموماً متشکل از دو گردوی روی هم است، به تعداد بازیکنان و به صورت ردیفی در کنار هم چیده می‌شود (این کار را «کاشتن گردوها» می‌نامند). هر بازیکن یک گردوی ویژه دارد که از آن به عنوان گلوله یا تیر خود استفاده می‌کند و معمولاً اندازه‌اش بزرگ تر از بقیه است و اصطلاحاً تیله، تیره یا شقه نام دارد. بازیکنان به نوبت، گردوی گلوله خود را از یک فاصله حدود چهار پنج متری به سوی ردیف گردوها پرتاب می‌کنند (روش پرتاب این گردو در مناطق مختلف، متفاوت است و یکی از ویژگی‌های لهجه‌ای مهم این بازی به شمار می‌آید).

اگر شقه به بقیه گردوها بخورد و بقیه گردوها روی زمین بریزند، بازیکن مورد نظر آن گردوها را تصاحب می‌کند؛ در غیر این صورت، نوبت به بازیکن بعدی می‌رسد. این روند تا جایی ادامه می‌یابد که همه گردوهای کاشته‌شده در آن دور روی زمین بریزند. در هر دور، تعداد ردیف گردوها بیشتر می‌شود.

در همه انواع این بازی‌ها، هدف بازیکنان بُردن گردوهای رقباست.

 

فیلم آموزشی گردو بازی به شیوه هزاوه ای توسط استاد ایرج احمدی (اراکی)

گردوبازی در گیلان

نام سنتی: آغوز بازی
فصل بازی: غالباً تابستان
بچه‌ها برای پیدا کردن حریف در کوچه فریاد می‌زنند: البازی – آغوز بازی. سپس جمع می‌شوند و برای شروع بازی از روش‌های مختلف زیر استفاده می‌کنند:
۱ : شیر یا خط
۲ : تر یا خشک ( فیلی یا خشک)
۳ : نقطه خاصی را مشخص می کنند و گردوی خود را به سمت آن نقطه پرت می‌کنند و به ترتیب گردوی هر کس به هدف نزدیک‌تر باشد درجات زیر را می‌گیرد:
  • پیشم : استاد
  • نیشم : اول
  • دوم نیشم: دومم
  • سوم نیشم: سومم
اصطلاحات
آغوز: گردوی معمولی
تیره (تیله) : گردوی بزرگ که از آن به عنوان گلوله استفاده می‌کنند. در گذشته این گردو را در پهن گاو می خواباندند تا سرخ شود و بعد، از سوراخ انتها در آن ساچمه سربی می‌ریختند و با موم می‌بستند تا محکم شود.
هشتک: هشت یک یا هشت تک (هشت گردوی ذخیره هر یک از بازیکنان که به عنوان موجودی آنها استفاده می‌شود و تعبیر هشتک به این معناست که هشت گردو در یک دست بازیکن جا شود)
انواع آغوزبازی
تیره و گردو
این روش، دقیقاً همانند گردوبازی کلاسیک است که در دستورالعمل اصلی گفته شد. بازیکنان گردوها را در یک خط ممتد با فاصله می‌کارند، سپس با فاصله می‌ایستند، تیره را روی زمین قرار می‌دهند و با دو انگشت به آن ضربه می‌زنند.
گردو بازی آغوزکا آغوز بازی یه پا خوزکه
گردو بازی: ضربه زدن با انگشت

 

آغوزبازی یه پا
در این روش، بازیکنان چند گردو را (بسته به قرارداد بین خودشان) به ترتیب در یک صف می‌کارند و در فاصله‌ای معین می‌ایستند و با تیره به سوی گردو نشانه می روند. تیره باید آنقدر محکم بر سره گردوها بخورد که یکی از گردوها حداقل به اندازه یک پا (از پنجه تا پشنه) از صف گردوها دور شود.
دیوار زنی
بازیکنان در فاصله معین می‌ایستند و هر یک گردوی خود را به دیوار می‌کوبند. اگر فاصله گردوی دومی با اولی به اندازه یک وجب باشد، دومی برنده است: یا گردو می گیرد یا کولی می خورد.

برگزاری مسابقات رسمی گردو بازی در شهمیرزاد سمنان

رقابت‌های خوزکه (گردوبازی) طی چندین سال مختلف با شرکت ۲۰ ورزشکار از چهار استان کشور در شهمیرزاد استان سمنان برگزار می‌شد.

تا آنجا که از اطلاعات برمی‌آید، این مسابقه حداقل در دو دوره در سال‌های ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ برگزار شده است. در دوره اول ۲۰ ورزشکار در قالب تی‌مهایی از استانهای گلستان، مازندران، البرز، همدان، مرکزی و سمنان به مدت دو روز با هم رقابت کردند و در پایان تیم شهمیرزاد اول شد ، مازندران در جایگاه دوم ایستاد، همدان سوم شد و تیم های البرز و گلستان در رتبه های بعدی قرار گرفتند. این رقابت ها در دوره های مقدماتی، نیمه نهایی و نهایی برگزار شد و در پایان ضمن تعیین تیم های برتر، آقای گردو نیز انتخاب و معرفی شد.

در این بازی گردوها به صورت دوتایی (مره ای) روز زمین بازی چیده و بازیکن باید این گردوها را از فاصله ۱۰ متری هدف گیری کند تا امتیاز کسب کند.

در پایان این رقابت ها به تیم اول ۳۵ کیلو، تیم دوم ۲۵ کیلو و تیم سوم ۱۵ کیلو گردو به عنوان جائزه تعلق گرفت.
گفتنی است که شهمیرزاد در شهرستان مهدی‌شهر و در ۲۰ کیلومتری شمال سمنان واقع است و به عنوان یکی از مناطق مهم در تولید گردو محسوب می‌شود.
به زبان سنتی و لهجه محلی در شهمیرزاد، ‘خوز’ به معنای گردو و ‘که ‘ به معنای بازی است که خوزکه در گویش محلی به معنای گردو بازی است

رقابت های خوزکه زیر نظر فدراسیون ورزش روستایی و بازی های بومی محلی و با هدف توسعه ورزش های محلی در شهمیرزاد برگزار می شود.
بزرگترین باغ گردوی ایران و جهان به وسعت ۷۰۰ هکتار در این شهرستان واقع است که بیش از ۱۶ هزار نفر سهامدار مردمی دارد.

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمت های مورد نیاز علامت گذاری شده است *

20 − شش =