مقالات

۱۴۰۰-۰۴-۰۷ ۱۹:۰۴به قلم بازیکوش1
https://bazikoosh.com/wp-content/uploads/2021/04/موش-تو-سوراخ-e1618976446134.png

ضرب المثل معروف کوه زایید موش زایید یعنی چه ؟ این ضرب المثل زمانی به کار می‌رود که شخصی، با جبروت و ادعای بسیار زیاد، کار بسیار عجیبی را که وعده داده است، به ضعیف‌ترین شکل ممکن انجام دهد. اما در اینجا کوه یعنی چه و موش به چه معناست؟ در واقع کوه به عنوان...

ضرب المثل معروف کوه زایید موش زایید یعنی چه ؟

این ضرب المثل زمانی به کار می‌رود که شخصی، با جبروت و ادعای بسیار زیاد، کار بسیار عجیبی را که وعده داده است، به ضعیف‌ترین شکل ممکن انجام دهد. اما در اینجا کوه یعنی چه و موش به چه معناست؟ در واقع کوه به عنوان بزرگترین چیزی که می‌شناسیم و اصلاً از آن توقع نمی‌رود که بزاید، اگر وعده کار عجیبی همچون زاییدن را بدهد، همه توقع دارند که چیزی به عظمت یک کوه کوچک‌تر را بزاید. ولی اگر پس از آنکه چنین وعده ای داد یا چنین انتظاری درباره اش ایجاد شد، صرفاً یک موش از آن خارج شود، مسلماً صرفاً مایه تمسخر خواهد شد.

 

ضرب‌المثل کوه موش زایید در فرهنگ‌های دیگر

تعبیر کنایی کوه موش زایید در زبان عربی نیز با همین تعبیر آمده است: «تمخّض الجبل فولّد فاراً»: به این معنا که کوه زایید و موش زایید.

در افغانستان این ضرب المثل به صورت دیگری به کار می‌رود و آن اینکه به جای کوه، می‌گویند: فیل موش زایید!

 

کوه موش زایید در ادبیات سیاسی ایران

برای اینکه بهتر بدانیم کوه موش زایید یعنی چه و در چه مواقعی به کار می ‌رود بهتر است برخی مصادیق کاربردی آن را مرور کنیم؟ در ادبیات سیاسی ایران، این ضرب المثل فراوان به کار گرفته شده است. برای مثال، زمانی که شورای نگهبان در انتخابات ۱۴۰۰ تعداد بسیار زیادی از ثبت نام کنندگان را رد صلاحیت کرد، علی جنتی در مکاتبه با ایلنا چنین نوشت:

«سرانجام پس از ده روز بحث و مناقشه شورای نگهبان نامزدهای مورد نظر خود را برای ریاست‌جمهوری اعلام نمود؛ یک ضرب المثل فارسی می‌گوید «کوه زایید، موش زایید!». بدیهی است با این تعداد کاندیدای پوششی از هم اکنون نتیجه انتخابات روشن است و آنچه در این میان با مشارکت اقلیت قربانی می‌شود، جمهوریت نظام خواهد بود».

 

دکتر بهمن آرمان، اقتصاددان نیز همین ضرب المثل را درباره مناظرات نامزدهای انتخابات این دوره به کار برد و در گفت‌وگو با روزنامه آرمان ملی گفت: «‌مناظره نخست مصداق بارز این ضرب‌المثل است که باز هم کوه موش زایید. برخی از مردم امید داشتند با تغییر شرایط کنونی توسط رئیس‌جمهور بعدی شاهد تحولات مفیدی در اقتصاد و سایر زمینه‌های دیگر باشند. این در حالی است که مناظره نخست به شکلی برگزار شد که این امید نیز از بین رفت و مردم به آینده با ناامیدی بیشتری نگاه می‌کنند. شرایط به شکلی رقم خورده که نمی‌توانیم از هر کسی که از بین این هفت نفر به عنوان رئیس‌جمهور انتخاب شد انتظار تحول اساسی و راهبردی برای آینده کشور داشته باشیم».

 

یک نظر

  • محمد

    ۲۱/۰۲/۱۴۰۱ در ساعت ۲۳:۵۰

    بنظر افغانیش منطقی تره

    پاسخ

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمت های مورد نیاز علامت گذاری شده است *

چهار × پنج =