ایرانیبیرون از خانهپرتحرکچند نفرهسالنیسیزده به‌درشادکودکاننشانه‌گیریآموزش بازی لی لی: قوانین و مراحل بازی، همراه با فیلم آموزشی

۱۳۹۹-۱۱-۲۲ ۲۱:۱۱به قلم بازیکوش1
https://bazikoosh.com/wp-content/uploads/2021/02/لی-لی.jpg

توضیح بازی لی لی: لی‌لی بازی یکی از خاطره‌انگیزترین بازی‌های کودکی برای همه ایرانیان است. این بازی که شش خانه یا شش خونه هم نامیده می‌شود، یک بازی فیزیکی جذاب، پرتحرک و نیازمند مهارت‌های ترکیبی دست و پا و چشم. معمولاً برای اینکه بتوانند مهارت‌های حرکتی کودک را بسنجند، از حدود سه و نیم تا...

توضیح بازی لی لی: لی‌لی بازی یکی از خاطره‌انگیزترین بازی‌های کودکی برای همه ایرانیان است. این بازی که شش خانه یا شش خونه هم نامیده می‌شود، یک بازی فیزیکی جذاب، پرتحرک و نیازمند مهارت‌های ترکیبی دست و پا و چشم. معمولاً برای اینکه بتوانند مهارت‌های حرکتی کودک را بسنجند، از حدود سه و نیم تا چهارسالگی کودک باید بتواند بر روی یک پا، لی‌لی کند. این بازی با قوی کردن مهارت های حرکتی پا، تقویت پرش، هماهنگی چشم و پا، هماهنگی چشم و دست در پرتاب سنگ و نهایتاً حفظ ترتیب و شمارش خانه ها، مجموعه کاملی از مهارت‌های فیزیکی و ذهنی را به کودکان می آموزد.

به علاوه از آنجا که معمولاً این بازی در بیرون خانه، داخل حیاط یا محیط بازی پارک و با همسالان انجام می شود، مهارت های تعامل گروهی را افزایش می‌دهد و زمینه دوستی با همسایگان و افراد جدید را فراهم می‌کند. البته امروزه با وجود انواع بازی لی لی پارچه ای ، بازی لی‌لی با مت و نیز با وجود انواع تشک بازی لی لی این امکان فراهم آمده است تا کودکان در آپارتمان نیز بتوانند این بازی زیبا را انجام دهند. در این مقاله با آموزش بازی لی لی در خدمت شما هستیم. با ما همراه باشید تا بازی لی‌لی را با هم مرور کنیم.

فیلم آموزشی بازی لی لی با شعرخوانی عموپورنگ

 

 

ملزومات

  1. زغال یا گچ
  2. تکه سنگی مسطح

 

دستورالعمل بازی لی لی

مرحله اول

برای انجام بازی شش خانه ابتدا با زغال یا گچ زمین بازی لی‌لی را مطابق تصویر بالا رسم کنید.

برای شروع بازی، به تکه سنگی صاف نیاز دارید. نفر اول با قرعه‌کشی انتخاب می‌شود و بازی را آغاز می‌کند. سپس سنگ را در خانه شماره یک می‌اندازد. اگر طبق قوانین پیش رفت، با لی‌لی کردن بدون پا گذاشتن در خانه اول که سنگ در آن قرار دارد به خانه دوم می‌پرد؛ سپس به خانه سوم و برای خانه چهارم و پنجم با هر دو پا می‌پرد. برای ورود به خانه ششم باید با یک پا وارد شد، ولی برای خانه‌های هفتم و هشتم می‌توان با هر دو پا ‌پرید؛ حال بازیکن برای بازگشت، در یک حرکت می‌پرد و می‌چرخد و پای راست در خانه شماره هفت و پای چپ را در خانه شماره هشت قرار می‌دهد. سپس مسیر را به همان صورت که رفته است بازمی‌گردد. دقت شود که بازیکن باید در مسیر بازگشت، سنگ را از خانه اول بردارد و از خانه دوم به بیرون خانه ها بپرد.

 

بازی لی لی: انجام بازی
آموزش بازی لی لی

مرحله دوم

برای مرحله دوم بازی لی لی ، سنگ را در خانه دوم می‌اندازید. سپس با لی‌لی پا در خانه اول می‌گذارید و از خانه دوم می‌پرید و خانه‌های بازی را به همان ترتیب بالا به اتمام برسانید. تمام مراحل تا خانه شماره هشتم به همین ترتیب است. پس از اتمام مراحل شما موفق شده‌اید یک دور بازی را بگذرانید و برای جایزه می‌توانید پشت به خانه‌های لی‌لی بایستید و سنگ را به پشت خود پرت کنید. سنگ در هر خانه بازی که بیوفتد آن خانه برای شما می‌شود. اسم شما را در آن خانه می‌نویسند و می‌توانید در دورهای بعدی در آن خانه استراحت کنید یا به بقیه بازیکنان اجازه ندهید که پا در آن خانه بگذارند.

نوع دیگری از بازی لی‌لی وجود دارد که سنگ را در همه مراحل بازی با ضربه پا سنگ را همراه خود حرکت‌ می‌دهید. به این صورت که سنگ را در خانه اول می‌اندازید. با ضربه پا آن را به خانه دوم هل می‌دهید و در تمام خانه‌های بازی سنگ را می‌برید و باز می‌گردانید. در مرحله بعدی سنگ را در خانه دوم می‌اندازید و مانند قبل بازی می‌کنید.

 

بازی لی لی: رفتن پا روی خط
آموزش بازی لی لی شش خونه

 

نکته: محوطه بازی را می‌توان به شکل دایره نیز خط‌کشی کرد. در بعضی مناطق بازی فوق با این چاشنی توأم است که بازیکنان داخل مین می‌توانند پای بالایی بازیکن مهاجم را به سطح زمین برسانند و از بازی برکنار کنند.

 

گفتنی است با توجه به دوره کرونا و محدودیت‌های خاص این دوره، لی‌لی را می‌توانید در خانه نیز بازی کنید. شما می توانید با خرید لی لی پارچه ای یا تشک لی لی، شرایط بازی لی‌لی در داخل خانه را نیز فراهم کنید. با این همه باید دانست که بهترین شکل بازی لی‌لی با سنگ و روی موزاییک یا آسفالت قابل انجام است و انواع دیگر آن، لذت واقعی بازی لی‌لی را ندارد.

 

بازی لی‌لی در خانه با مت مخصوص لی‌لی

 

قوانین بازی لی لی 

  1. سنگ و پا هیچ‌یک نباید روی خط خانه‌های بازی قرار بگیرند؛ در غیراین صورت شما آن دور بازی را باخته‌اید.
  2. در هر خانه فقط سه بار حق لی‌لی کردن دارید.
  3. حق گذاشتن هر دو پا روی زمین را ندارید.

 

نوع دوم بازی: لی لی با چوب!

لی لی با چوب، با پنج عدد چوب و قوانین متفاوت انجام می‌شود که یک بازی بومی محلی است (هرچند مشخص نیست که دقیقاً در چه منطقه ای برگزار می‌شود و مبدع آن چه کسی بوده است).

در این نوع لی‌لی، دیگر از سنگ استفاده نمی‌شود و فقط باید از بین چوب‌ها یا از روی آنها با قواعد مشخصی پرید. مشخصاً میتوان گفت این نوع از بازی لی‌لی جنبه رقابتی کمتری دارد و گیم پلی آن نیز به قدرت لی‌لی اصلی نیست، بلکه صرفاً از جهت جنبه ورزشی، کمی چالشی تر و دشوارتر از لی‌لی معمولی است.

در فیلم زیر لی‌لی با چوب را به طور کامل آموزش می بینید:

آموزش بازی محلی لی لی با چوب

 

تاریخچه بازی لی لی

درباره تاریخچه بازی لی لی باید گفت بسیاری گمان می‌کنند این بازی مربوط به ایران معاصر است؛ درحالیکه این بازی یک قدمت هزاران ساله دارد و اصالت آن نیز به ایران باز نمی‌گردد.

در واقع بازی لی‌لی مربوط به دوران ظروف خاکستری رنگ آمیزی شده (PGW) در هند ماقبل تاریخ است،  همچنین از این بازی در میان بازی‌های ممنوعه بودا یاد شده است. گواهی شده است که یک شکل باستانی از بازی لی‌لی توسط کودکان رومی بازی می شد، اما اولین اشاره‌های ثبت شده به این بازی در دنیای انگلیسی‌زبان به اواخر قرن هفدهم بازمی‌گردد؛ معمولاً با عنوان scotch-hop یا scotch-hopper. 

کتاب دست‌نویس بازی‌ها که بین سال‌های ۱۶۳۵ و ۱۶۷۲ توسط فرانسیس ویلگبی گردآوری شده است، به بازی لی‌لی اشاره می‌کند. بر اساس نوشته‌های این کتاب، کودکان با یک تکه کاشی یا یک قطعه کوچک مسطح سرب، روی یک زمین تخته‌دار، یا هر ناحیه‌ای که به شکل‌های مستطیلی مانند تخته تقسیم شده است، بازی می‌کنند. همچنین در کتابی دیگر تحت عنوان سالنامه پور رابین در سال ۱۶۷۷، از این بازی به عنوان Scotch-hoppers یاد می‌شود. در مقدمه این کتاب آمده است: «در زمانی خاص دانش‌آموزان باید در مدرسه لی‌لی بازی کنند» و این اهمیت بالای آموزشی بازی لی‌لی را در مدارس قدیم نشان می دهد. 

در نسخه ۱۷۰۷ سالنامه پور نیز آمده است: «وکلا و پزشکان کاری در این ماه ندارند، بنابراین می توانند (اگر بخواهند) در بازی لی‌لی شرکت کنند». گاه نیز از این بازی با عنوان  Scotch-hopper یاد شده است؛ با این توضیح: «بازی ای که در آن پسران از روی اسکاچ ها و خطوط در زمین می پرند». بنابراین برخلاف چیزی که ممکن است در ذهن ایرانیان جا افتاده باشد که بازی لی لی را ویژه دختران می دانند، این بازی در غرب مختص پسران بوده است و بنابراین می توان گفت یک بازی کاملاً خنثا به لحاظ جنسیتی است. 

 

تقویت مهارت‌ها و توانایی‌ها

در بازی شش خانه این مهارت‌ها و توانایی‌ها افزایش پیدا می‌کند:

  •  حفظ تعادل
  • تقویت عضلات پا
  • هماهنگی بین دست و پا
  • هماهنگی دست و چشم‌
  • هماهنگی پا و چشم
  • ایجاد روحیه فداکاری
  • تعامل با رقبا
  • افزایش ضربان قلب و در نتیجه بهبود جریان خون

 

دانلود بازی لی لی

برای دانلود بازی لی لی به صورت مجازی ( نسخه های اندروید لی لی و نیز نسخه آیفون بازی لی لی) اینجا را کلیک کنید.

 

 

سفارش بازی اسکربل

 

چارچی: بازی اسکربل به صورت کارتی

بازی‌های مرتبط:

دال پلان

یک نظر

  • مهری

    ۲۸/۰۷/۱۴۰۰ در ساعت ۲۳:۲۳

    توضیحات عالی بود. ما بچه بودیم یه روش دیگه هم بازی میکردیم لی لی رو ولی الان همین روش دیگه فقط مرسوم شده. تشکر از مطلب خوبتون🌷

    پاسخ

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمت های مورد نیاز علامت گذاری شده است *

3 × چهار =