مقالات

۱۴۰۰-۰۳-۳۱ ۱۵:۰۳به قلم بازیکوش0
https://bazikoosh.com/wp-content/uploads/2021/06/لوکومتیر.jpg

لوکوموتیر تلفظ اشتباه همان لوکوموتیو است. اشتباهی که نخستین بار احتمالاً به صورت لپی در کلام دکتر ابراهیم رئیسی هنگام مصاحبه انتخاباتی در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری رخ داد. وی در حین گفتن جمله «مسکن، صنعت پیشران است، لوکومتیو است که بقیه واگن های اقتصاد را هم به دنبال خودش می کشد»، دچار این...

لوکوموتیر تلفظ اشتباه همان لوکوموتیو است. اشتباهی که نخستین بار احتمالاً به صورت لپی در کلام دکتر ابراهیم رئیسی هنگام مصاحبه انتخاباتی در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری رخ داد.

وی در حین گفتن جمله «مسکن، صنعت پیشران است، لوکومتیو است که بقیه واگن های اقتصاد را هم به دنبال خودش می کشد»، دچار این اشتباه لفظی شد و لوکوموتیو را لوکوموتیر تلفظ کرد.

 

طرفداران دکتر رئیسی معتقد بودند که این اشتباه، بر اثر یک خطای زبانی و به طور سهوی رخ داده است و لوکوموتیو کلمه‌ای نیست که رئیس جمهور منتخب، آن را بلد نباشد. اما تکرار این اشتباه لفظی در یک برنامه دیگر موجب شد که شبهات درباره این مسئله بیشتر شود:

 

اهمیت این اشتباه کلامی چقدر است؟

اشتباه کلامی ابراهیم رئیسی، در روزهای اول سبب شد اصل و محتوای کلام به کلی نادیده گرفته شود؛ درحالی‌که محتوای سخن بسیار درست و مهم است و صنعت بنیادین «مسکن سازی»، دقیقاً به مثابه یک لوکوموتیو صنایع پرشماری از فولاد و سیمان گرفته تا کوره پزی و حمل و نقل، بنایی و کارگری، در و پنجره سازی و حتی تا مشاغل ظریفی همچون دیزاین و نقاشی را درگیر می‌کند و به طور غیرمستقیم نیز بر همه مشاغل اثر می گذارد. به این ترتیب دقیقاً همانطور که اگر لکوموتیو یک قطار، دچار ایراد شود، کل آن قطار از حرکت بازمی ایستد، اگر در یک کشور مسکن سازی متوقف شود، کل اشتغال در آن کشور به توقف در می‌آید.

 

بنابراین حتی اگر صرفاً گفتن کلمه لوکوموتیر موجب شود که مردم و مسئولان بارها و بارها این جمله را بشنوند و به فکر فرو روند که صنعت مسکن تا چه درجه ای اهمیت دارد، ذهنیت آنها برای احیای این صنعت آماده خواهد شد و اهمیت بنیادین وزارت مسکن و شهرسازی نیز درک خواهد شد. به طوری که مردم از این به بعد حساس خواهند بود که وزارت این صنعت مهم به چه کسی اختصاص می یابد، اخبار آن را با حساسیت دنبال می کنند و از هر گونه کمک از طرف خود یا دولت به این صنعت استقبال خواهند کرد. شاید به همین دلیل باشد که همچنان از «مسکن مهر» به عنوان یکی از مهمترین کارهای دولت محمود احمدی نژاد یاد می‌شود؛ چراکه این پروژه بزرگ، چرخ صنعت را برای مدت طولانی به حرکت درآورد؛ هرچند انتقاداتی نیز به نحوه انجام این پروژه وارد بود.

 

آیا لوکوموتیر تنها اشتباه لفظی مناظرات ۱۴۰۰ بود؟

البته لوکومتیر تنها اشتباه لفظی در این دوره مناظرات و مصاحبه های انتخاباتی نبود. دکتر محسن رضایی نیز هنگام بیان کلمه یاشاسین، دچار اشتباه زبانی شد و آن را یاساشین بیان کرد. در جایی دیگر، دکتر جلیلی هنگام تلفظ کلمه «مردم در خیابان می گویند» دچار لغزش زبانی شد و کلمه «می گویند» را به شکلی متفاوت و خنده دار بیان کرد. همچنین دکتر محسن رضایی، «ما در دهن آمریکا می زنیم» را در همین مناظرات به صورت «ما در دهان امریکا می گذاریم» بیان کرد.

به نظر می‌رسد به رغم اینکه سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری برای مردم از هیجان بالایی برخوردار نبود و مناظرات با استقبال بسیار سردی روبه‌رو شد، ولی خود نامزدهای ریاست‌جمهوری سطح استرس بالایی را تجربه می‌کردند و همین استرس، بر قدرت کلامی آنان اثر سوء گذاشته بود.

با این حال، با توجه به اینکه دکتر ابراهیم رئیسی، اکنون رئیس جمهور منتخب مردم هستند و پیش از این نیز درباره تلفظ دو کلمه آمبودزمان و پروپکانی حساسیت‌هایی روی کلام ایشان ایجاد شده بود، احتمالاً از این پس نیز حساسیت رسانه‌ها (به ویژه رسانه‌های خارج از کشور) بر روی کلمات مورد استفاده ایشان بیشتر از پیش خواهد بود (چنانکه در جدیدترین ایراد ملانقطی و البته نابجا، روی تعبیر حلقوم رهبری توسط ایشان متمرکز شده‌اند).

 

با کلیک روی اینجا به اینستاگرام بازیکوش بپیوندید.

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمت های مورد نیاز علامت گذاری شده است *

سیزده − یازده =