بردگیمبزرگسالانتیمیچند نفرهخارجیداخل خانهدورهمیکودکانمعرفی بازیبازی پارچیزی: تاریخچه همراه با فیلم آموزشی + لینک دانلود

۱۴۰۰-۰۱-۲۶ ۰:۰۱به قلم بازیکوش0
https://bazikoosh.com/wp-content/uploads/2021/04/parcheesi2.png

بازی پارچیزی / پارچیسی (pachisi/parchisi) یه بازی رومیزی هندیه و امروزه به عنوان بازی ملی هند شناخته میشه. این بازی هم که با تاس انجام میشه پدر جد بازی‌های معروفی مثل منچ، لودو و آکرز به حساب میاد! توی این بازی هم باید مهره‌ها رو روی خونه‌های صفحه حرکت بدید تا بلاخره همه مهره‌ها به...

بازی پارچیزی / پارچیسی (pachisi/parchisi) یه بازی رومیزی هندیه و امروزه به عنوان بازی ملی هند شناخته میشه. این بازی هم که با تاس انجام میشه پدر جد بازی‌های معروفی مثل منچ، لودو و آکرز به حساب میاد! توی این بازی هم باید مهره‌ها رو روی خونه‌های صفحه حرکت بدید تا بلاخره همه مهره‌ها به خونه نهایی برسن. البته قوانین متفاوتی نسبت به منچ داره که توی ادامه مطلب باهاش آشنا میشیم.
فیلم آموزشی بازی پارچیزی / پارچیسی به زبان ساده
یه نکته هم همین اول درباره اسم بازی: این بازی رو پچیزی ، پارچیسی ، پاچیسی ، پارچیز یا پارچیس هم تفظ می‌کنند که به دلیل ورود این بازی از هند به مناطق مختلف اروپاست. مثلاً انگلیسی‌ها میگن پِ چیزی و اسپانیایی‌ها میگن پارچیزی. بنابراین یه جورایی میشه گفت همه این تلفظ‌ها درست هستند.

تاریخچه پارچیزی

اسم این بازی از کلمه هندی paccīs به معنای «۲۵» گرفته شده. در واقع ۲۵ بالاترین امتیازیه که میشه با پرتاب پوسته‌های صدفی به دست آورد. به همین دلیل این بازی با اسم ۲۵ هم شناخته میشه.

اونطور که منابع ویکی پدیای انگلیسی میگه، بازی‌های شبیه پاچیزی که قبلاً توی هند چوپار نامیده می‌شدن (با طرح‌های مختلف رنگی و تاس)، از عصر آهن وجود داشتن. یعنی همه‌شون صفحه‌های صلیبی‌شکل داشتن و یه سری نقش‌های برجسته هنری رایج توی دویست سال قبل میلاد روشون کشیده میشده.

اولین صفحه‌ای که از خود بازی پارچیزی پیدا کردن، مربوط به قرن شش یا هفتم میلادی بوده که از غارهای الورا کشف شده. طبق بعضی اسناد هم گفته میشه قبل از این تاریخ، یه بازی به اسم وِید گایلز (Wade-Giles) توی غرب هند اختراع میشه و در زمان سلسله «وِی» (یعنی حدود سال ۲۵۰ میلادی) به چین راه پیدا می‌کنه که ممکنه مربوط به بازی چوپار باشه؛ اما ماهیت واقعی این بازی چینی خیلی مشخص نیست. بعضی‌ها هم میگن پارچیزی از یه بازی به اسم «اشتاپادا» گرفته شده. این فرضیه با اینکه دور از ذهن نیست، اما غیرمستنده.

در قرن شانزدهم و در کاخ فاتحپور سیکری توی شمال هند، شاه اکبر این بازی رو به شکل خیلی شاهانه‌ انجام می‌داد. زمین رو صفحه بازی کرده بود که به مربع‌های قرمز و سفید تقسیم می‌شد. یک سنگ بزرگ هم روی چهارپایه گذاشته بودن که نقطه‌ مرکزی رو نشون می‌داد. اکبرشاه و درباریاش این بازی رو توی همین زمین انجام می‌دادن.

زمین بازی فاتحپور سیکری پارچیزی پارچیسی پاچیزی پاچیسی
زمین بازی پارچیزی در کاخ فاتحپور سیکری

۱۶ تا برده جوان که لباسی به رنگ مهره‌های بازیکنان می‌پوشیدن، مهره‌ها رو نشون می‌دادن و با توجه به پرتاب تاس، به چهارخانه‌ها منتقل می‌شدند. گفته میشه امپراطور چنان علاقه‌ای به انجام بازی در این مقیاس بزرگ داشت که توی تمام کاخ‌هاش یک زمین مخصوص پارچیزی ساخته بود. هنوز هم میشه در آگرا و الله‌آباد آثاری از این دست رو مشاهده کرد.

فینکل درباره بازی پارچیسی می‌نویسه: تا به امروز، این صفحه‌های بزرگ اولین اسناد مطمئن برای وجود بازی در هند هستند. هنوز نقش این بازی در تاریخ هند در حال بررسیه.

در سال ۱۹۳۸، شرکت آمریکایی اسباب بازی و بازی ترنسوگرام، بردگیم پرفروشی را با عنوان «بازی هند» Game of India تولید کرد که بعدها با نام Pa-Chiz-Si: The Game of India به بازار عرضه شد.

بازی پارچیزی گیم آف ایندیا
نسخه امریکایی بازی پارچیزی یا پارچیسی با تلفظ پا-چیز-سی

 

در واقع نسخه‌های فراوانی از این بازی وجود داره. مثلاً برجیس که در سوریه رواج داره. پارچیز یا پارچیس (Parchis) در اسپانیا و شمال مراکش محبوبیت بالایی داره. پارکوئیز (Parqués) هم نسخه کلمبیایی بازیه. لودو، آکرز و منچ هم که از جمله نسخه‌های انگلیسی و آلمانی بازی هستند که در اروپا شدیداً پرطرفدارن. در فرانسه «بازی اسب‌های کوچک» (Jeu des petits chevaux  و در کره بازی یونوری از همین بازی اخذ شده‌اند.

نسخه سوری بازی پارچیزی پارچیسی پاچیسی پاچیزی با نام برجیس
نسخه سوری بازی پارچیزی با نام برجیس

روش بازی

پاچیزی یک بازی دو تا چهار نفره است که اگر نفرات کامل باشن، معمولاً به صورت دو تیم دو نفره هم برگزار میشه. یک تیم مهره‌های زرد و سیاه و تیم دیگر دارای مهره‌های قرمز و سبز. تیمی که زودتر تمام مهره‌هاشو به پایان صفحه برسونه، برنده بازیه.

بازی چوپار یا چائوپار مدل قدیمی پارچیزی پاچیزی پاچیسی
بازی چوپار یا چائوپار، مدل قدیمی‌تر پارچیزی

هر بازیکن چهار تا مهره کندویی شکل داره (در برخی نسخه‌ها می‌توان تعداد مهره‌ها را تا ۱۶ مهره در هر طرف افزایش داد). مهره‌های هر بازیکن با رنگ‌های متفاوت مشخص می‌شوند: سیاه، سبز، قرمز و زرد.

همونطوره در تصاویر هم مشخصه، بازی از نظر طراحی و معماری، تفاوت چندانی با منچ نداره. جز در چند مورد:

  1. در بازی‌های قدیمی پارچیزی، به جای تاس از صدف استفاده می‌شده. شش تا صدف که ترکیب‌های مختلفش قوانین مختلف داشته. مثلاً اگر هر شش تا صدف رو به پایین می‌افتادند، ۲۵ تا خونه می‌رفتید جلو و می‌تونستید جایزه هم بندازید و اگر هر شش تا رو به بالا می‌افتادند، به جای ۲۵ تا خونه، فقط باید ۶ تا خونه جلو می‌رفتید ولی جایزه هم داشتید. ولی بقیه ترکیب‌ها احکام دیگه ای داشتند:

    تعداد صدف‌های رو به بالا

    تعداد حرکات

    جایزه

    ۰

    ۲۵

    بله

    ۱

    ۱۰

    بله

    ۲

    ۲

    خیر

    ۳

    ۳

    خیر

    ۴

    ۴

    خیر

    ۵

    ۵

    خیر

    ۶

    ۶

    بله

  2. تفاوت دیگه پارچیزی با منچ اینه که خونه نهایی در مرکز قرار داره و باید اول از پنج خونه مقدماتی رد بشید تا همه مهره‌هاتون رو به خونه مرکز (به اسم چارکونی) برسونید.
  3. توی پارچیسی نمی‌تونید در یک خونه، بیشتر از دو مهره هم‌رنگ داشته باشید.
  4. در پارچیزی‌های جدید از دو تاس استفاده می‌شه که می‌تونید برای حرکت دادن مهره‌هاتون مثل بازی تخته نرد، به صورت دلخواه تعیین کنید که دلتون میخواد مجموع اعداد تاس رو فقط با یک مهره جلو برید یا اعداد رو بین دو تا مهره تقسیم کنید. مثلاً اگر ۳ و ۶ آوردید، میتونید یکی از مهره ها رو ۹ خونه جلو ببرید و اگر دلتون نخواست، میتونید یکی اش رو سه خونه و یکی دیگه رو ۶ خونه جلو ببرید.

ویدیوی آموزشی بازی پارچیزی در آپارات:

پارچیزی آنلاین

نسخه‌های مختلفی از بازی ویدیویی و موبایلی پارچیسی نیز در اینترنت موجود است که می‌توانید این بازی را با هوش مصنوعی یا با دوستان خود انجام دهید. در ادامه لینک‌هایی برای دانلود این بازی معرفی می‌شود.

 

لینک دانلود پارچیسی برای ویندوز و مک

لینک دانلود پارچیزی لودو برای اندروید

لینک دانلود از گوگل پلی

 

 

 

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمت های مورد نیاز علامت گذاری شده است *

20 − چهارده =