همانطور که میدانید بازی حکم محبوبترین بازی ورق یا همان پاسور در ایران است و اصالت ایرانی هم دارد. ولی شاید مهمترین اشکال آن این باشد که نسخه کلاسیک آن، فقط با تعداد نفرات مشخصی یعنی به صورت چهار نفره انجام میشود و در صورتی که چهار نفر همزمان حاضر نباشند، قابل انجام نیست. به...
همانطور که میدانید بازی حکم محبوبترین بازی ورق یا همان پاسور در ایران است و اصالت ایرانی هم دارد. ولی شاید مهمترین اشکال آن این باشد که نسخه کلاسیک آن، فقط با تعداد نفرات مشخصی یعنی به صورت چهار نفره انجام میشود و در صورتی که چهار نفر همزمان حاضر نباشند، قابل انجام نیست. به همین دلیل، نسخههای دیگری نیز برای این بازی طراحی شده است؛ مثلاً حکم دو نفره و حکم سه نفره. هرچند لذت اصلی بازی حکم، در حالت تیمی و به همان صورت چهارنفره است، ولی کسانی که تجربه این بازی را دارند، معمولاً علاقهمند هستند که بتوانند با تعداد نفرات مختلف نیز این بازی را تجربه کنند. ضمن اینکه همیشه جمع ۴نفره میسر نیست. بنابراین در نوشتار پیش رو به آموزش حکم با سه نفر میپردازیم. گفتنی است که بازی حکم سه نفری به صورت تیمی برگزار نمیشود، بلکه هر نفر فقط برای خودش بازی میکند.
البته گاهی به اشتباه، از بازی پاسور اسکاتلندی (که با سه نفر نیز قابل انجام است) با عنوان حکم سه نفری یاد میشود. درحالیکه اینطور نیست و بازی اسکاتلندی سازوکار متفاوتی با بازی حکم دارد. گفتنی است که غیر از بازی حکم، بازیهای فراوانی با ورق قابل انجام است که با سه نفر نیز امکانپذیر هستند؛ از جمله بازی ریم، هفت خبیث و اسکاتلندی که همگی متفاوت از بازی حکم هستند.
مشخصات بازی حکم سه نفره
زمان بازی: هر دست پنج الی ده دقیقه
تعداد دست: هفت
تعداد نفرات: سه نفر
درصد توزیع شانس: حدود ۷۰ درصد
دستورالعمل حکم سه نفره
در حکم ۳ نفره هر شخص، به نفع خود بازی میکند و بردن بازی، با گرفتن هفت دست انجام میشود.
این بازی تفاوت زیادی با حکم دو نفره یا چهارنفره ندارد و همه قوانین و استراتژیهای حکم ۳ نفره همانند حکم معمولی است.
تنها کاری که باید انجام داد این است که پیش از بازی، یک خال دو را از بازی خارج کنیم (مثلاً ۲ لوی خشت) تا تعداد ورقها بر سه بخش پذیر شود (۱۷=۳÷۵۱).
طبق معمول، حاکم را با آس کشی تعیین میکنیم و پس از بُر زدن ورقها توسط یکی از بازیکنان، دستها در ۱ سری ۵ تایی و۳ سری ۴ تایی تقسیم میشود و در پایان، هر شخص، ۱۷ ورق در دست خود دارد.
حالا بازی آغاز میشود و شخصی که ۷ دست بگیرد، برنده بازی میشود.
در نظر داشته باشید که بازی حکم سه نفره نیز قابلیت کُت کردن دارد و اگر یکی از بازیکنان بتواند هفت دست را پشت سر هم بگیرد، دو دست از سایر بازیکنان جلو می افتد.
پایان بازی
در پایان بازیکنی برنده است که در هفت دور برنده بازی شده باشد.
البته لازم به ذکر است که چون در حکم ۳ تایی بازیکنان به صورت تکی بازی میکنند، احتمالا اینکه تعداد دورهایی که بازی میشود، دورقمی و حتی بیش از پانزده دست شود بسیار زیاد است و بنابراین بازیکنان میتوانند روی رقمهای پایینتر مانند پنج دور یا سه دور توافق کنند.
نکته مهم: در بازی حکم سه نفره، این امکان وجود دارد که دو نفر از بازیکنان، در انتهای بازی بیشترین دست را برنده شده باشند و در عین حال هر دو مساوی شوند و تعداد دست مساوی آورده باشند. در این صورت بازیکن سوم برنده است، حتی اگر تعداد دست بسیار کمتری آورده باشد. برای مثال ممکن است دو بازیکن به ۶ دست رسیده باشند و بازیکن سوم به ۵ دست و در این صورت بازیکن سوم برنده است.
برای آشنایی با سایر بازیهای پاسور سه نفره و چندنفره میتوانید از مطالب آموزش بازی ریم و آموزش بازی بلوف بازدید کنید.
11 نظر
فری حکم باز
۲۸/۰۷/۱۴۰۰ در ساعت ۱۴:۰۲
حکم فقط چهار نفره ش خوبه. نه سه نفره اش حال میده نه پنج و شش نفره هیچ کدوم به مفت نمی ارزه.
بازیکوش
۲۹/۰۷/۱۴۰۰ در ساعت ۰۱:۲۹
درود بر شما.
بله، همونطور که در مقدمه همین متن هم گفتیم، بهترین حالت بازی حکم، حالت چهارنفره و تیمی هست که در مطلب دیگه ای به طور کامل معرفی اش کردیم:
https://bazikoosh.com/hokm4players
ولی به هر حال با توجه به اینکه همیشه جمع چهارنفری حاضر نیست، میشه حالتهای دیگه رو هم امتحان کرد.
با آرزوی شادترینها.
غریبی
۰۱/۰۸/۱۴۰۰ در ساعت ۱۹:۰۵
حکم سه نفره برعکس دو نفره و چهارنفره اصلا بالانس نیست. باید یه مقدار قوانینش رو تغییر داد.
حسین
۰۲/۰۸/۱۴۰۰ در ساعت ۱۹:۰۷
ما که با همه مدلش حال میکنیم. پایه حکم جور باشه، هر چند نفر باشی حال میده.
Arti🌹
۲۹/۱۱/۱۴۰۰ در ساعت ۱۳:۴۹
سلام یه سوالی داشتم
وقتی در حکم سه نفره دو نفر برابر میشوند اونی که کمتره میبره؟ به چه صورت هست میشه توضیح بدین
Arad
۲۹/۱۱/۱۴۰۰ در ساعت ۱۸:۲۷
سوال منم هس
بازیکوش
۰۲/۱۲/۱۴۰۰ در ساعت ۱۹:۲۰
سلام دوست عزیز.
در بازی حکم سه نفره، امکان تساوی وجود ندارد. اولین بازیکنی که به هفت دست برسد، برنده است و امکان ندارد که دو نفر همزمان به هفت دست برسند.
موفق باشید.
سونیا
۱۹/۰۱/۱۴۰۱ در ساعت ۰۰:۵۹
سلام خسته نباشین مآ بازی کردیم و دو بازیکن ۶ دشت و ی بازیکن ۵ دست برد برنده کیه؟
بازیکوش
۱۹/۰۱/۱۴۰۱ در ساعت ۰۱:۰۵
سلام دوست عزیز.
طبق قانون بازی حکم سه نفره که در سایت پاگات ذکر شده، در صورتی که دو نفر از بازیکنان مساوی شوند، برنده نفر سوم است و یک امتیاز آن دست را از آن خود می کند:
https://www.pagat.com/whist/hokm.html
با آرزوی شادترین ها.
وحید
۲۰/۰۱/۱۴۰۱ در ساعت ۰۳:۱۱
سلام.
اگر بازیکنی ببرد و بازیکن دیگر یک دست ببرد و حاکم هیچ دستی نبرد…حاکم کتی محسوب می شود؟
یا زمانی که حاکم و بازیکن دیگر هیچ دستی نبرند و پشت هم ۷ دست ببرد حاکم کتی محسوب می شود؟
بازیکوش
۲۰/۰۱/۱۴۰۱ در ساعت ۰۳:۳۲
سلام وحید عزیز.
طبق قواعد بازی حکم، حاکم کوت مربوط به زمانی است که یک تیم، از آغاز هر هفت دست را بگیرد و هیچ دستی را به حریفان خود واگذار نکند.
بنابراین حالتی که شما گفته اید، کوت به حساب نمی آید؛ چون یکی از حریفان توانسته یک دست بگیرد. بنابراین همانطور که خودتان در حالت دوم گفته اید، تنها زمانی حاکم کوت اتفاق می افتد که یکی از بازیکنان، بلاانقطاع همه هفت دست را بگیرد و هر دو بازیکن دیگر، صفر باشند.
با آرزوی شادترین ها.