بختیاریبزرگسالانبیرون از خانهپرتحرکتیمیدرگیریدورهمیسیزده به‌درمشارکتمهیجترکه ‎بازی یا چو بازی: معرفی کامل همراه با فیلم

۱۳۹۹-۰۹-۱۵ ۱۱:۰۹به قلم بازیکوش0
https://bazikoosh.com/wp-content/uploads/2020/12/چوب-بازی.jpg

ترکه بازی یا چو بازی یک بازی‌ نمایشی محلی بختیاری است. بازی‌های نمایشی لزوماً رقابتی نیستند و بعضاً با نقشه مشخص قبلی و صرفاً برای سرگرم کردن تماشاگران انجام می‌شوند. اینجا ترکیبی از بازی، رقص و نمایش را شاهد هستیم که درآن دو طرف دائماً در حال کنش و واکنش، یا سؤال و جواب هستند...

ترکه بازی یا چو بازی یک بازی‌ نمایشی محلی بختیاری است. بازی‌های نمایشی لزوماً رقابتی نیستند و بعضاً با نقشه مشخص قبلی و صرفاً برای سرگرم کردن تماشاگران انجام می‌شوند. اینجا ترکیبی از بازی، رقص و نمایش را شاهد هستیم که درآن دو طرف دائماً در حال کنش و واکنش، یا سؤال و جواب هستند که نیاز به تمرین‌های قبلی دارد. با این حال منافاتی ندارد که نوع جدی و رقابتی بازی نیز انجام شود. ترکه بازی شباهت بسیار به بازی‌های رزمی و شمشیرزنی دارد و برای استعدادیابی این رشته‌های ورزشی نیز سودمند است. کوتاه و بلند بودن چوب‌ها که موضع حمله و دفاع را مشخص می‌کند، به بازیکنان امکان می‌دهد تا استراتژی‌های دفاع و حمله در بازی‌های رزمی را فرا بگیرند.

گفتنی است که تَرکه‌بازی یا چوبازی از جمله بازی‌‌های بومی محلی‌ای است که بیشتر در بین قوم لُر خصوصا در مناطق بختیاری یعنی استان‌های اصفهان، لرستان، کهکیلویه و بویر احمد، خوزستان و چهارمحال و بختیاری و فارس رواج دارد. جالب است بدانید که هم اکنون چو بازی درقالب یک انجمن ورزشی جدید در کشور به ثبت رسیده است.

بسیاری بر این باورند که چوبازی در زمان هخامنشیان نیز در میان ایرانیان رایج بوده و در آن زمان سربازان گارد جاوید با استفاده از این بازی سرگرم می‌شدند و این بازی سبکی تمرین جنگی به بشمار می‌آمده است.

فیلم چوبازی یا ترکه بازی بختیاری

 

ملزومات

  • چوب به طول یک و نیم متر
  • دستمال

دستورالعمل

چوبازى شامل دو قسمت دستمال‌‎بازى و ترکه بازى است. ابتدا افراد با دستمال بازى به گرم کردن بدن خود می‌پردازد و آن‎گاه دو نفر از بازیکنان مهیاى ترکه‎‌بازی مى‌شوند. بازیکنان هر کدام یک قطعه چوب به دست مى‌گیرند ( چوب دفاع یا تکیه، که نقش سپر را داشته، حدودا یک متر و نیم طول دارد/ چوب ترکه یا چوب حمله که نقش شمشیر را دارد و کوتاه‌تر از چوب دفاع است).
این بازى نوعى تمرین رزمى است که طرفداران بسیارى دارد. بازیکنان کمی چرخ می‌‎زنند و یکدیگر را محک می‌زنند و حرکت‌های نمایشى و موزون اجرا می‌کنند و ناگهان به حریف حمله می‌کنند و در برابر حمله‌های یکدیگر مقابله می‌کنند. چوب‎‌بازان با فریاد کشیدن و حرکات نمایشى سعى در ترساندن و فریب دادن حریف دارند. در هر حمله تنها یک ضربه باید زده شود، سپس دارنده چوب بلندتر، چوب کوتاه را در دست می‌گیرد و برعکس عمل می‌شود. ترکه بازی معمولاً همراه با موسیقى و در جشن‌ها و عروسی‌ها اجرا می‌شود. ساز سرنا براى بخش دستمال‎‌بازى و ساز کرنا براى بخش چوب‎‌بازى استفاده مى‌شود.

گاهی ممکن است یک زن یا یک مرد به چوب‌بازی بپردازند. به فردی که در کار چوب بازی چیره‌دست و باتجربه است و می‌تواند بدون احساس خستگی چند دور میدان بازی را بچرخاند اصطلاحاً شیرین‌کارمی‌گویند.

تقویت مهارت‌ها

  1. مهارت‌های رزمی
  2. سرعت عمل
  3. هماهنگی چشم و دست

* دستورالعمل بازی، برگرفته از کتاب «بازی‌های بومی و محلی ایران»، نوشته مرتضی رضوانفر است.

این بازی را با دوستان و خانواده خود انجام دهید و نظراتتان را با ما در میان بگذارید😉

 

با کلیک روی اینجا توضیح ترکه بازی را در کانال تلگرام بازیکوش نیز ببینید.

مطالب مرتبط:

بازی تازادان انزلى

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمت های مورد نیاز علامت گذاری شده است *

پانزده − یازده =