عمو زنجیر باف نیز همانند آسیاب بچرخ یکی از بازیهای سنتی و موزیکال ایرانی است که به بازی معروف انگلیسی Ring around the rosy شباهت دارد. آنگونه که در برخی منابع آمده، ظاهراً اصالت این بازی کودکانه مربوط به شهر کازرون است، ولی محبوبیت و عمومیت بازی به قدری است که تقریباً در همه مناطق...
ایرانیبیرون از خانهچند نفرهداخل خانهشادکودکانمعرفی بازیبازی عمو زنجیر باف: از سیر تا پیاز + فیلم بازی

عمو زنجیر باف نیز همانند آسیاب بچرخ یکی از بازیهای سنتی و موزیکال ایرانی است که به بازی معروف انگلیسی Ring around the rosy شباهت دارد. آنگونه که در برخی منابع آمده، ظاهراً اصالت این بازی کودکانه مربوط به شهر کازرون است، ولی محبوبیت و عمومیت بازی به قدری است که تقریباً در همه مناطق ایران بازی میشود.
- در این بازی، عمو زنجیرباف همان عمو نوروز ایزد بهار است. او کسی است که زنجیرهای بهار و زمستان را از دستها باز میکند و پشت کوه سیاه، یعنی جایگاه جایگاه دیوان میاندازد (البته برخی میگویند در اصل پشت کول انداختی درست است). گفتنی است که محشن چاوشی نیز آهنگی با عنوان عمو زنجیر باف اجرا کرده است.
اهمیت بازیهای موزیکال برای کودکان
از ویژگیهای این بازی موزیکال این است که ترانه آن به صورت سوال و جواب انجام میشود و جمعیت همگی در جواب به تکخوان بازی، یک شعر واحد را تکرار میکنند. این سوال و جواب متناسب با ویژگیهای موسیقی ایرانی است که در آن موسیقی میان خواننده و نوازنده و همینطور میان خود نوازندگان دائماً به صورت سؤال و جواب و رفت و برگشتی تکرار میشود. بازیهای موزیکال در تقویت روح جمعی بازیکنان، بالا بردن اعتماد به نفس، تقویت گوش موسیقایی و توان خوانندگی، و نهایتاً هماهنگی گروهی بسیار مؤثرند. به همین دلیل بسیار مهم است که کودکان بین سنین ۳ تا ۶ سال انواع و اقسام بازیهای موزیکال را بیاموزند و به صورت گروهی اجرا کنند.
مشخصات بازی
تعداد بازیکنان: ۴ تا ۲۰ نفر
مدت زمان بازی: ۱۰ الی ۳۰ دقیقه
رده سنی: ۳ الی ۸ سال
دستورالعمل بازی عمو زنجیرباف
دو نفر که از لحاظ جسمی و قد و وزن کمی از بقیه بازیکنان بزرگتر هستند انتخاب میشوند. یکی از این دو بازیکن به عنوان سرگروه و دیگری به عنوان عمو زنجیرباف برگزیده میشود. این دو بازیکن به دو سر رشته و زنجیری که سایر بازیکنان با قلاب کردن دستها با یکدیگر درست کردهاند میپیوندند و کمانی دایرهوار تشکیل میدهند.
حالا سرگروه، عمو زنجیرباف را مخاطب قرار میدهد و این دو نفر سؤال و جوابهایی را به صورت شعر با هم رد و بدل میکنند و اعضای گروه هم همراه او پاسخ میدهند و یک دور بازی را با نوایی واحد به پایان میرسانند. سپس رهبر برای آزمایش استحکام زنجیر از شرکتکنندگان میخواهد تا هر کدام، بازیکن کناری خود را با فشار به سمت خود بکشند تا اینکه زنجیر از یک جا پاره شود. در پایان به عنوان جریمه، دو بازیکنی که دستهایشان از هم باز شده، تنبیه میشوند.
در فیلم زیر، روش صحیح بازی عمو زنجیرباف را مشاهده میکنید:
فیلم طریقه صحیح و کامل بازی عمو زنجیرباف
شعر بازی
سرگروه: عمو زنجیرباف!؟
گروه: بله (به صورت کشیده)
+ زنجیر منو بافتی؟
– بله
+ پشت کوه انداختی؟
– بله
+ بابا اومده
– چی چی آورده؟
+ نخود و کشمش
– بخور و بیا
+ با صدای چی؟
+ با صدای گربه (یا هر حیوان دیگری که او انتخاب کند)
– میو، میو، میو (در اینجا گروه صدای آن حیوان را در میآورد)
روش دیگر: عمو زنجیرباف ورزشی!
بازی عموزنجیرباف را میتوان با حرکات ورزشی نیز تلفیق کرد تا جنبه آموزشی و ورزشی بیشتری برای کودکان داشته باشد. به این صورت که در انتهای شعر، به جای با صدای چی، گفته شود: «با حرکت چی؟» و سپس یک حرکت ورزشی در انتهای بازی انجام شود. این ایده خلاقانه را می توانید در فیلم زیر مشاهده کنید: