بازی اسب سواری آذریِ آتلی آتلینی یک بازی محبوب و سنتی در میان مردم آذربایجان است که از قدیم رواج داشته است. آتلی در زبان ترکی به معنای اسب سوار یا صاحب اسب است. گیم پلی این بازی بسیار شبیه صندلی بازی و موش تو سوراخ است. هر کس که تر و فرزتر باشد، برنده...
آذریایرانیبزرگسالانبیرون از خانهپرتحرکتیمیمعرفی بازیمهیجورزشیاسب سواری آذری آتلی آتلینی

بازی اسب سواری آذریِ آتلی آتلینی یک بازی محبوب و سنتی در میان مردم آذربایجان است که از قدیم رواج داشته است. آتلی در زبان ترکی به معنای اسب سوار یا صاحب اسب است. گیم پلی این بازی بسیار شبیه صندلی بازی و موش تو سوراخ است. هر کس که تر و فرزتر باشد، برنده بازی است. با این تفاوت که در اینجا مهارت اسب سواری و مهار کردن اسب نیز بسیار مهم است.
مشخصات بازی
تعداد بازیکنان: محدودیتی وجود ندارد مدت زمان بازی: حدود ۱ ساعت رده سنی: +۱۵ ملزومات: اسب به تعداد نیمی از بازیکنان هدف بازی: افزایش سرعت و استقامت در افراد

چطور بازی کنیم؟
قبل از شروع بازیِ به تعداد نیمی از بازیکنان اسب آماده کنید.
حالا بازیکنان به دو گروه مساوی تقسیم شوند؛ به طوری که افراد هر گروه یکدیگر را بشناسند تا بتوانند با یکدیگر همکاری داشته باشند.
بازیکنان هر گروه پشت یک خط قرار میگیرند و اسبها را در فاصله چند صد متری از بازیکنان قرار میدهند؛ سپس هر دو گروه با شنیدن کلمۀ «رو» شروع به دویدن به طرف اسبها میکنند تا به خاطر بیشتر بودن بازیکنان و کمیِ اسبها که به تعداد نصف افراد است، افرادی که سریعتر به اسبها برسند صاحب اسب شوند. بعد از پایان این مسابقه، افراد هر دو گروه سوار بر اسب را به صورت جداگانه میشمارند و هر گروه که تعداد بیشتری اسبسوار داشته باشد، گروه «سوار» نامیده میشود و تمام بازیکنانش سوار اسب میشوند.

گروه دیگر که گروه پیاده هستند موظفاند لگام اسب را بگیرند و به طرف روستا بازگردند. به اولین خانهای که میرسند در میزنند و از افراد صاحبخانه میمیپرسند: آتلی آتلینی یا پیادا آتلینی (سوار، سوار یا پیاده سوار) اگر صاحبخانه گفت آتلی آتلینی (سوار سوار)، افرادی که از اول گروه «سوار» بودند باید تا در خانه بعد که دوباره همین سوال تکرار خواهد شد سوار بر اسب شوند؛ ولی اگر در خانه دوم صاحبخانه در جواب بگوید پیاده آتلینی (پیاده سوار)، نفرات گروه سوار از اسب پیاده میشوند و به جای آنها نفرات گروه پیاده، سوار اسب میشوند. این کار به تعداد خانهای که از ابتدا قرار گذاشته بودهاند تکرار میشود و در نهایت به محل شروع بازی برمیگردند.
منبع: کتاب بازیهای بومی محلی شمال غرب ایران، فصل دوم، ص۸۳.
مطالب مرتبط:
بازی قیقاج