بختیاریبیرون از خانهدونفرهفکریمعرفی بازیبازی پشکل گال : دستورالعمل و قوانین همراه با تصاویر بازی

۱۴۰۰-۰۲-۲۳ ۱۱:۰۲به قلم ahmad.taba3
https://bazikoosh.com/wp-content/uploads/2021/05/Untitled-3.jpg

بازی پشکل گال یا چال پشکلی در مناطق مختلف ایران به نام‌های گوناگونی شناخته می‌شود. از جمله در ایلام و مناطق لک زبان لرستان «چال پشکلی»، در مناطق لر زبان لرستان به نام‌های «چال پشکلی» و «گوِم زایِس» (گاوم زایید) در کهکیلویه و بویراحمد «پشکله غار»، در چهار محال و بختیاری «پشکل به کال»، در...

بازی پشکل گال یا چال پشکلی در مناطق مختلف ایران به نام‌های گوناگونی شناخته می‌شود. از جمله در ایلام و مناطق لک زبان لرستان «چال پشکلی»، در مناطق لر زبان لرستان به نام‌های «چال پشکلی» و «گوِم زایِس» (گاوم زایید) در کهکیلویه و بویراحمد «پشکله غار»، در چهار محال و بختیاری «پشکل به کال»، در بوشهر «کُل گنج» یا «گاو زایمان» و «گود پشکلو» و در خوزستان و فارس «پشکل اِ چال» بازی می‌شود.

 


 

مشخصات بازی

اسامی دیگر بازی: پشکل به گال، پشگل به کال، پشکله غار، گل گنج، گود پشکلو، پشکل چال

تعداد نفرات: ۲

زمان بازی: ۱۵-۳۰ دقیقه

رده سنی: +۱۰


 

دستورالعمل بازی

بازی پشگل کال به این صورت است که روی عدد چهار می‌چرخد. دو نفر روبروی هم روی زمین می‌نشیند و پنج گال روبروی هر نفر. گال یا کال یعنی گودال کوچی که اندازه یک لیوان بستنی است. در مجموع ده کال وجود دارد. برای مهره‌های این بازی از چهل سنگ ریزه یا پشکل استفاده می‌شود. در هر گال چهارسنگ ریزه یا پشکل می‌گذارند و یک نفر بازی را شروع می‌کند. مهم نیست چه کسی اول شروع کند. شروع کننده از یکی از پنج گال جلوی خودش چهار پشگل را بر می‌دارد و مطابق چرخش عقربه‌های ساعت یعنی راستگرد شروع به انداختن پشگل‌ها در کال بعدی می‌کند تا پشکل‌های در دستش تمام شود. گودالی که آخرین پشکل در دستش را در آن ریخت باید همه پشگل‌هایش را بردارد و دوباره از گودال بعدیش شروع به ریختن یکی یکی پشگل‌ها کند و همین طور بچرخد.

 

 

بازی محلی پشکل گال
بازی محلی پشکل گال

 

قانون ۱: شروع کننده از یکی از پنج گال جلوی خودش چهار پشگل را بر می‌دارد و مطابق چرخش عقربه‌های ساعت یعنی راستگرد شروع به انداختن پشگل‌ها در کال بعدی می کند تا پشگل‌های در دستش تمام شود .

قانون ۲: گودالی که آخرین پشگل در دستش را در آن ریخت باید همه پشگل‌هایش را بردارد و دوباره از گودال بعدیش شروع به ریختن یکی یکی پشگل‌ها کند و همینطور بچرخد.

قانون ۳: ریختن پشگل‌ها را در تمام ده کال ادامه می‌دهد. در هر کالی که پشگل‌های در دستش تمام کرد، همه پشگل‌های آن کال را بر می‌دارد و دوباره به ریختن پشگل‌ها می‌کند و این کار زمانی به پایان می‌رسد که شروع کننده به کالی خالی برسد در اینجا باید آخرین پشگل‌اش را در کال خالی بیندازد و نوبت نفر بعدی می‌شود. نفر بعد از یکی از گال‌های جلویش شروع می‌کند.

قانون۴: زمانی که هر کس به گالی با سه پشگل برسد و با انکه  در دستش است  چهار تا شود. او تمام پشگل‌های آن کال را برای خودش بر می‌دارد یعنی چهارتای آن را  و آن کال خالی می‌شود.  بعد دوباره نوبت نفر بعد می‌شود.

قانون ۵: اگر هنگامی که یک نفر دارد پشگل‌ها را می‌گذارد یکی از کال‌های حریف هم چهارتایی شود، حریف آن چهار پشکل را برای خودش بر می‌دارد مگر اینکه کالی که چهارتایی می‌شود آخرین هسته داخلش افتاده باشد. در آن صورت ما آن پشگل‌های آن کال را بر می‌داریم نه حریف.

قانون ۶: بازی تا زمانی ادامه پیدا می‌کند که همه پشگل‌ها یا به عبارتی همه گال‌ها خالی شود. در این زمان چهل هسته یا مهره به نسبت مساوی یا نامساوی بین دو نفر تقسیم شده. حال دوباره پشگل را در کال ها به صورت چهار تا تقسیم می‌کنند اما کسی که پشگل بیشتری دارد کال‌های بیشتری گیرش می‌آید. و مثلا دو کال نفر روبرو هم از آن او می‌شود و موقع که نوبتش شد می‌تواند از آنجا هم شروع کند یا اگر چهارتایی شد توسط حریف پشگل‌هاش را بردارد به شرطی که حریف اخرین پشگل‌اش را در ان نداخته باشد.

قانون ۷: بازی زمانی کلاً تمام می‌شود که تمام پشکل ها یا به عبارتی ده کال را یک نفر از آن خود کند.

ابتکار و خلاقیت در این بازی به این صورت است که فرد باید محاسبه کند از چه کالی شروع کند که هم به خالی نخورد و هم به عدد سه برخورد کند یا به اصطلاح گاوش بزاید.

  • خوشحال می‌شویم اگر نظر خود را درباره این مطلب با دادن امتیاز و نوشتن کامنت به اطلاعمان برسانید.
بازی‌های مشابه:

دال پلان

صفحه اینستاگرام بازیکوش

3 نظر

  • Sahar

    ۱۵/۰۵/۱۴۰۰ در ساعت ۰۰:۵۰

    آخی یادش بخیر من این بازی رو در کودکی با خواهر برادرها درتابستان انجام میدادم ممنون که یادآوری کردید

    پاسخ

  • مصطفی

    ۲۹/۰۷/۱۴۰۰ در ساعت ۰۱:۰۷

    یک ساعته دارم توی سایتتون چرخ میزنم و بازی های مختلف رو می‌بینم. انصافا این عجیب‌ترین بازیه که توی کل عمرم دیدم. عمرا فکر نمی‌کردم با پشکل هم بشه بازی فکری کرد. خیلی جالب بود. ممنون از مطلب خوبتون👌🌷

    پاسخ

  • فاطمه

    ۱۹/۰۳/۱۴۰۱ در ساعت ۱۴:۳۰

    عالی بود، ما وقتی بچه بودیم از نخود و نعلبکی استفاده می کردیم.

    پاسخ

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمت های مورد نیاز علامت گذاری شده است *

4 × 2 =