بازی حکم محبوبترین بازی ورق در ایران است و اصالت ایرانی دارد. به حدی که در زبان انگلیسی هم به همین نام (Hokm) معروف است و البته جدیداً به court piece ترجمه شده است. ظاهراً بازی حکم شباهت زیادی به بازی ویست دارد که یک بازی کلاسیک کارتی انگلیسی است و در قرن هجدهم و...
بازی حکم محبوبترین بازی ورق در ایران است و اصالت ایرانی دارد. به حدی که در زبان انگلیسی هم به همین نام (Hokm) معروف است و البته جدیداً به court piece ترجمه شده است. ظاهراً بازی حکم شباهت زیادی به بازی ویست دارد که یک بازی کلاسیک کارتی انگلیسی است و در قرن هجدهم و نوزدهم بازی میشده است. با توجه به اینکه محبوبترین نوع این بازی در ایران، بازی حکم چهارنفره است، تصمیم گرفتیم در سلسله مطالب آموزش پاسور، این نسخه را معرفی کنیم. پس ما با همراه باشید با آموزش حرفه ای و تصویری پاسور حکم چهارنفره :
فهرست مطالب
دستورالعمل بازی حکم چهار نفره
برای انجام بازی حکم چهارنفره دو به دو با هم یار شوید و به شکل مربع هر دو یار، روبهروی هم بنشینید؛ به طوری که هر تیم قطر مربع را تشکیل دهد.
ابتدا حاکم (انتخابکننده حکم) را انتخاب کنید. مرسومترین روش انتخاب حاکم به روش تک حاکم است، به این صورت که هر کس تک (آس) از هر خال بیاورد حاکم میشود.
برای انجام بازی یکی از دو نفری که حاکم نیستند ورقها را تقسیم میکند (دست میدهد). معمولا نفر سمت چپیِ حاکم اولین دست (پنج کارت) را به حاکم و آخرین دست را به خودش میدهد.
انتخاب حکم کاملا شخصی است، اما از بین خالهای چهارگانه (خشت، دل، پیک و خاج) خالی را که دارای بهترین وضعیت است انتخاب میکند.
پس از انتخاب حکم، دستدهنده بقیه ورقها را پخش میکند، با این تفاوت که به هر نفر چهار ورق میدهد.
شروع بازی حکم
همیشه حاکم بازی را شروع میکند و اولین ورق را روی زمین میگذارد و همه باید طبق ورق زمینه بازی کنند؛ یعنی همه باید از همان خال بازی کنند که حاکم بازی کرده است؛ مگر اینکه از آن خال نداشته باشند.
هر کس باید بهترین ورق را بیاید تا تیمش دست را بگیرد و آن دست از بازی را برای خودش کند.
دقت کنید که بهترین ورق، ورق تیم شماست؛ بنابراین اگر از ورق خود مطمئن نیستید، میتوانید برد آن دست را به یار خود واگذار کنید (قسمت توضیحات را مطالعه کنید).
نحوه محاسبه امتیازات در پاسور حکم
تیمی که بالاترین خال را در دست اول داشته باشد، برنده آن دست است و کارتها را جمع میکند. همین تیم دست بعد را آغاز میکند (کسی که بالاترین خال را آمده، شروع کننده دست بعدی است) و تیمی که به هفت دست برسد، برنده آن دور است. در دور بعد اگر حاکم برنده شده باشد بازی به روش سابق ادامه پیدا میکند ولی اگر تیم مقابل برده باشد، حاکم جدید نفرِ سمت راست حاکم قبل است.
برنده نهایی کل بازی، تیمی است که هفت دوررا برده باشد.
توضیحاتی برای حرفه ای شدن
- رد دادن: اگر کسی کارت خالی که بازی میشود را نداشته باشد اما نخواهد کارت حکم بازی کند یا به اصطلاح بِبُرد، میتواند یک کارت نامربوط از خال دیگری را بازی کند که به این کار رد دادن میگویند.
- رد دادن به دو دلیل ممکن است اتفاق بیفتد:
۱. بازیکن علاوه بر اینکه کارت خال بازی را ندارد، کارت حکم هم نداشته باشد.
۲. بازیکن حکم داشته باشد اما نخواهد دست بگیرد؛ چراکه یارش در هرصورت کارت سر آن دست را آورده و در هرحال آن دست را میگیرند.
- بریدن با حکم: اگر کارت خالی که بازی میشود در دست بازیکنی نباشد و در عوض کارتی از خال حکم را در دست داشته باشد، میتواند از خال حکم استفاده کند و دست را ببرد. چون ارزش کارت حکم زیاد است، بنابراین دست به او تعلق میگیرد. حال اگر دو نفر از بازیکنان به دلیل این که خال بازی را ندارند این کار را انجام دهند، آن وقت دست به کسی تعلق میگیرد که خال حکم او ارزش بیشتری داشته باشد.
- کوت کردن: اگر تیم حاکم بتواند در حالتی ۷ دست بگیرد و بازی را برنده شود که تیم حریف هنوز امتیاز هیچ دستی را نگرفته (یعنی یک راند را ۷-۰ ببرد)، اصطلاحا میگوییم تیم بازنده کوت شده. در این حالت امتیاز تیم برنده دوبرابر محاسبه میشود و تیم حاکم بهجای ۱ امتیاز، ۲ امتیاز میگیرد.
- حاکم کوت کردن: اگر تیمی که حاکم در آن نبوده بتواند ۷-۰ یک راند را ببرد و تیم حاکم امتیاز هیچ دستی را نگرفته باشد، میگوییم تیم حاکم پرکوت شده. امتیاز تیم برنده در این حالت سهبرابر حالت عادی محاسبه میشود و بهجای ۱ امتیاز، ۳ امتیاز به تیم برنده داده میشود.
- بام: اگر یک تیم ۷ دست را بگیرد و برنده شود اما بخواهد بازی را ادامه دهد، و بتواند همه ۱۳ دست ممکن در یک راند را بگیرد، بام رخ داده. وقتی بام اتفاق بیفتد کل بازی تمام میشود و تیم برنده، برنده کل بازی خواهد بود.
- کوت دست شش: اگر تیمی در دست یا همان راند ۶ تیم دیگری را کوت کند برضررش خواهد بود؛ چراکه در این حالت امتیاز تیم برنده ۱، و امتیاز تیم بازنده ۶ خواهد شد. معمولا براساس توافقی که قبل از شروع بازی انجام شده، بعد از این اتفاق تیم بازنده حاکم هم میشود.
قوانین خاص در حکم چهارنفره
- قانون ده لوی کم: اگر هنگامی که پنج کارت اول به حاکم داده میشود، هیچ کارتی در آن بالاتر از ده (سرباز، بیبی، شاه، آس) نباشد، حاکم میتواند دست خود را نشان دهد و از فردی که دست را پخش میکرده بخواهد تمام کارتها را دوباره بُر بزند. در مواردی اگر دست دو نفر از بازیکنان به صورت ده لو کم باشد و حاکم نباشند میتوانند درخواست تعویض دست دهند که مشروط به قبول کردن حاکم است.
- بر زدن نهایی: دستدهنده پس از بُر زدن دسته ورقها را جلوی حاکم یا یار حاکم میگیرد تا او بُر نهایی را بزند. معمولا تیم حاکم فقط در یک حرکت بخشی از پایینترین ورقها را انتخاب میکند و روی دسته قرار میدهد.
استراتژیهای بازی
- پس از اتمام دست دادن ورقهایتان را مرتب کنید (هر خال از کم به زیاد) در این صورت به ورقهای دستتان تسلط بیشتری دارید بعضی به صورت طبقهای دستشان را میچینند تا از دید رقیب هم در امان باشد.
- برای برد در بازی سعی کنید که آمار ورقها را داشته باشید: اینکه چند آس یا چند ورق حکم بازی شده و اگر میخواهید حرفهای بازی کنید، سعی کنید به خاطر بسپارید کدام خالها (شاه، بیبی، سرباز و…) استفاده شده.
- میتوانید نشانههایی قانونی برای معرفی آسهای در دستتان به یکدیگر داشته باشید. مثلا وقتی از خال زمینه ندارید و نمیخواهید با حکم دست را ببرید، اگر از یک خال (از دو خال باقیمانده) بالاترین ورق موجود در بازی را دارید پایینترین خال آن را بازی کنید. با این کار به یارتان نشان میدهید که بالاترین ورق آن خال در دست شماست و او در دست بعدی از همین خال بازی میکند.
تخلفات در بازی حکم چهارنفره
- حرف زدن درباره ورقهایی که دارید
- گذاشتن چند کارت آس پس از بر زدن زیر تمام کارتها توسط دیلر
- جابهجا کردن کارتها هنگام دست دادن
- رد دادن غیرمجاز: اگر از خال زمینه داشته باشید ولی رد بدهید تخلف کردهاید و چنانچه مشخص شود، کل آن دست را باختهاید.
- در زمان دست دادن، کمتر یا بیشتر از ۱۳ ورق به بازیکنان داده شود. اگر این تخلف در وسط بازی مشخص شود آن دست جمع میشود و باید از نو بازی شود.
اصطلاحات ورق و حکم چهارنفره
- خال (Suit): علامت مشخصه کارتها شامل گشنیز، خشت، پیک و دل.
- دُور (Trick): یک بار بازی که در آن هر بازیکن یک کارت میاندازد. مثلأ در حکم، دُور عبارت است از ۴ برگی که از نفر اول (آغازگر) شروع میشود و با بازی نفر آخر پایان میپذیرد.
- دست (Game): یک بازی کامل که در آن تمام برگها بازی شده باشند. مثلأ در حکم یک دست شامل ۱۳ دور است که در آن هر تیمی که ۷ دور را ببرد، بازی را بردهاست.
- ست (Set): یک سری کامل از پیش تعیینشده. مثلأ در حکم اگر یک تیم هفت دست را ببرد، یک ست تمام میشود.
- آغازگر (Leader): بازیکنی که دور را آغاز میکند و باقی بازیکنان طی ترتیب مشخص بعد از او بازی میکنند. معمولاً کسی است که دور پیش با برگ برنده او به پایان رسیدهاست.
- دست دادن (Dealing): پخش کردن برگهای بازی میان بازیکنان.
- دستدهنده (Dealer): کسی که برگ میدهد (پاسور).
- حکم کردن (Bidding): عملی که طی آن خال سر، یا امتیاز تعهد شده مشخص میشود. میتواند به صورت رقابت باشد یا میتواند به صورت نوبتی و تک نفره باشد.
- ورق سرد: دست ورق آکبند که هنوز باز و اصطلاحاً «گرم» نشدهاست. حرفه ایها معمولاً متقلب هم هستند و برای آن که هیچ تقلبی مانند چیدن برگهها یا نشان گذاشتن برگ خاصی با گوشهٔ ناخن یا به هر شکل دیگر صورت نگیرد، در بازیهای رسمی و حرفهای برای هر دست بازی، ورق برند مشخصی که سرد و باز نشدهاست جلوی چشم همهٔ بازیکنها باز و با آن بازی میشود. آنها حتی چندین دوربین مختلف از زوایای مختلف روشن و آمادهٔ ضبط میگذارند تا در صورت تقلب، ویدئو چک کنند.
- رو بازی کردن: روباز بازی کردن، که هم میتواند قانون بازی باشد و هم نشانهٔ اعتماد به نفس بیش از حد فرد، که به معنی این است که مطمئناً برنده است.
- زیر کشیدن: وقتی برگی نسبت سایر برگها برتری دارد و برنده است، اصطلاحاً سایر برگها را «زیر میکِشد».
- لازم: در بازی زمانی که حاکم اولین ورق حکم تمام آن دور را بازی میکند از اصطلاح لازم یا حکم لازم استفاده میکند. درصورت گفتن یا نگفتن این کلمه فرقی در روند بازی ایجاد نمیشود چون ورق زمینهای که حاکم میگذارد باید بازی شود چه حکم باشد یا خالهای دیگر.
با کلیک بر روی اینجا آموزش حکم چهارنفره را در کانال تلگرام بازیکوش نیز ببینید.
دانلود حکم آنلاین
بازی ورق یکی از محبوبترین بازیها در میان بازیهای کامپیوتری و موبایلی است؛ به حدی که از سال ۱۹۹۷ زمانی که ویندوز اولین نسخه گرافیکی خود را ارائه کرد، دسته ای از بازی های ورق را نیز در سری بازیهای خود ارائه کرد. از آن پس همواره نسخه های مختلفی از بازی های کامپیوتری ورق به بازار آمده است و در ده سال اخیر، در دنیای بازی سازی فارسی زبان نیز بازی های مختلف ورق، به ویژه حکم، در انواع و اقسام شکل های گرافیکی و نیز به صورت آنلاین به بازار آمده است. در بازی حکم آنلاین شما می توانید یک یار ناشناخته ولی آنلاین داشته باشید و همراه با او، به رقابت با یک تیم رقیب که یا هوش مصنوعی است و یا دو نفر کاربر واقعی، بپردازید. در ادامه میتوانید نسخه ای از این بازی محبوب را به صورت آنلاین دانلود کنید.
برای دانلود بازی حکم آنلاین نسخههای اندروید و آیفون اینجا را کلیک کنید.