بختیاریبزرگسالانچند نفرهخنده دارداخل خانهدورهمیکودکانهمه سنینلال بازی و هوپ هوپک: دو بازی بختیاری همراه با فیلم

۱۴۰۰-۰۲-۲۲ ۲۲:۰۲به قلم بازیکوش1
https://bazikoosh.com/wp-content/uploads/2021/05/لال-بازی-2.jpg

بازی دورهمی لال بازی که در چهار محال و بختیاری بازی می‌شود، یک بازی برای کنترل زبان است. تعدد بازی‌های کنترل زبان، از مخابره، پانتومیم و پیکشنری گرفته تا مثلاً سکوت‌های مخصوص در بازی هفت خبیث (پرهیز از گفتن کلمه «من» یا خندیدن در حین بازی)، نشان از علایق ذاتی انسان به ارزش «سکوت» دارد....

بازی دورهمی لال بازی که در چهار محال و بختیاری بازی می‌شود، یک بازی برای کنترل زبان است. تعدد بازی‌های کنترل زبان، از مخابره، پانتومیم و پیکشنری گرفته تا مثلاً سکوت‌های مخصوص در بازی هفت خبیث (پرهیز از گفتن کلمه «من» یا خندیدن در حین بازی)، نشان از علایق ذاتی انسان به ارزش «سکوت» دارد. دست‌کم انسان پیشامدرن برای سکوت ارزش بسیار بالایی قائل بوده است. از فصل «در فضیلت خاموشی» در بوستان سعدی گرفته تا ارزش‌گذاری‌های بسیار والای آیین های عرفانی برای صمت و نیز وجود روزه سکوت در بسیاری از ادیان، نشان می‌دهد که در سنت بشری، ظاهراً به‌کارگیری ابزار «زبان» همیشه هم چیز خوبی به شمار نمی‌آمده است. این گفته که «اگر سخن گفتن، نقره باشد، سکوت طلاست» به بزرگان بسیاری از ادیان و مذاهب، از بودا تا محمد نسبت داده شده است.

اما در بازی‌های دورهمی، وادار کردن بازیکنان به سکوت یا همان لال بازی بسیار دشوارتر است؛ چراکه معمولاً افراد در یک جمع شاد و مهیج به ذوق می‌آیند و دوست دارند بیشتر حرف بزنند؛ اما واداشتن آنها به سکوت، دقیقاً خلاف جریان آب شنا کردن است. به همین دلیل است که مثلاً در بازی‌هایی همچون پانتومیم، بازیکنانی که برون‌گراتر و خوش‌صحبت‌تر هستند، چالش بیشتری را برای کنترل زبان خود تجربه می‌کنند و این دست بازی‌ها می‌تواند تمرین خوبی برای حفظ آرامش و افزایش خونسردی و کنترل زبان آنها در جمع باشد.

 

مشخصات بازی

تعداد بازیکنان: بدون محدودیت

رده سنی: +۵

مدت زمان بازی: ۱۰ - ۳۰ دقیقه

هدف بازی: صحبت نکردن

 

دستورالعمل بازی

لال بازی از بازی‌های محلی بختیاری است. همان طور که از این بازی پیداست، در این بازی هیچ کس حق صحبت کردن ندارد. گاه علاوه بر صحبت کردن، خندیدن نیز در این بازی ممنوع اعلام می‌شود

حالا برای شروع بازی یکی از بازیکنان به عنوان استاد می‌شود و مابقی باید ساکت بنشینید تا استاد بازی را شروع کند. روال بازی به این صورت است که استاد، کاری را انجام می‌دهد و بقیه بازیکنان نیز به صورت چرخشی همان کار را انجام می‌دهند تا بلاخره یک نفر صحبت کند یا بخندد. به این ترتیب آن بازیکن از بازی حذف می‌شود و بازی با بقیه بازیکنان ادامه می‌یابد تا نهایتاً یک نفر در بازی باقی بماند.

گفتنی است که نقش استاد، فقط در شروع و انتخاب عمل بازی است و از حذف شدن مصون نیست.

اینکه استاد چه عملی را برای تکرار انتخاب کند، در اختیار خود است. طبیعتاً عملی که استاد انجام می‌دهد، باید یک رفتار کاملاً بی‌صدا و ترجیحاً خنده‌دار باشد تا بازیکنان دیگر هنگام تکرار آن عمل، مجبور به واکنش‌ اشتباه شوند. برای مثال استاد می‌تواند قلقلک کردن نفر بغلی یا در آوردن یک شکلک بامزه و یا ترسناک را انتخاب کند.

 

در نسخه پیشرفته تر لال بازی ، پس از اینکه بازیکان یک دور زدند و حرکت را انجام دادند، استاد به نفر بغل دستی او منتقل می‌شود و استاد جدید می‌تواند یک حرکت جدید را امتحان کند تا بازیکنان را به گفتن کلمه یا خندیدن وادارد. این ایجاد تنوع سبب می‌شود که چنانچه حرکت استاد اول موفق نباشد، حرکات بعدی بتواند بازیکنان را وادار به خنده کند.

 

هوپ هوپک

بازی بختیاری هوپ هوپک
بازی بختیاری هوپ هوپک

یکی دیگر از بازی های بومی و محلی استان چهارمحال و بختیاری، که بسیار شبیه لال بازی است، بازی هوپ هوپک است.

در بازی هوپ هوپک بازیکنان به صورت گرد می‌نشینند و همزمان دهان‌های خود را پر از باد می‌کنند و می‌گویند هوپ!

حالا نفس خود را نگه می‌دارند و کسی حق ندارد بخندد یا حرکت بکند. بعد سردسته حرکتی را شروع می‌کند و بازیکنان بی‌آنکه بخندند یا حرکتی بکنند باید از سردسته تقلید کنند و اگر کسی بخندد یا حرف بزند او را به وسط دایره می‌آورند. حالا این بازیکن باید چشم بگذارد و یکی دو نفر از بازیکنان دست‌های خودشان را بالای سر او می‌گیرند و از او می‌پرسند: «تپ تپو دست کی بالاست؟». اگر کسی که چشم گذاشته درست حدس بزند، او را آزاد می‌کنند و اگر اشتباه بگوید، او را می‌زنند و همان شعر را می‌خوانند. این کار آن‌قدر ادامه می‌یابد تا بازیکن درست حدس بزند. آن‌گاه بازی از اول آغاز می‌شود!

 

سیلی بازی!

اما یکی از انواع لال بازی که اختصاصی که به بختیاری‌ها ندارد و در مناطق مختلف ایران بازی می‌شود، سیلی بازی است. در اینجا قوانین دقیقاً همان قوانین لال بازی است، با این تفاوت که کاری که استاد برای انجام دادن انتخاب کرده، سیلی زدن به بازیکن بغلی است. بنابراین بازیکنان به صورت چرخشی به یکدیگر سیلی خواهند زد!

مسلماً این بازی برای کودکان توصیه نمی‌شود و برای بزرگسالان نیز باید در جمع‌هایی انجام شود که بازیکنان با یکدیگر صمیمیت کامل را دارند و سیلی زدن و سیلی خوردن، باعث ایجاد کدورت بین آنها نمی‌شود.

همانند بازی‌هایی مثل جرأت یا حقیقت و صندلی داغ، در سیلی بازی نیز بسیار مهم است که بازیکنان حد مشخصی را برای حرکات خود تعیین کنند و از آن حدود تخطی نکنند؛ وگرنه به راحتی یک بازی شاد و جذاب می‌تواند تبدیل به یک خاطره تلخ و ناراحت‌کننده تبدیل شود. در فیلم زیر مشاهده می‌کنید که بازیکنان در لحظات حاد شدن ضربات، خودشان به بازی خاتمه می‌دهند و بازی پیش از بحرانی شدن و دقیقاً پس از لذت و هیجان اولیه، به اتمام می‌رسد.

 

بازی مشابه:
مخابره

 

یک نظر

  • cialis for sale online

    ۱۶/۱۱/۱۴۰۲ در ساعت ۰۴:۵۰

    I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good.
    I don’t know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you
    aren’t already 😉 Cheers!

    پاسخ

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمت های مورد نیاز علامت گذاری شده است *

3 − دو =